خسرو خورشیدی


مدالی بر سینه طراحی صحنه ایران

خسرو خورشیدی متولد ۱۳۱۱ در شهر همدان و فارغ‌التحصیل دبیرستان هدف در سال ۱۳۲۸ است.
او برای ادامه تحصیل به ایتالیا سفر کرد و فارغ التحصیل رشته طراحی و معماری صحنه از آکادمی هنرهای زیبا (رم)و همچنین فارغ التحصیل رشته معماری ومرمت وبازسازی بناهای قدیمی از آکادمی شبانه سنت جاکامو است.
خورشیدی دستیاری در سینما وتاترو اپرا را درکنار گروه معماری پارلا ویجینی وگروه سازندگان دکور در گروه فرانکو زفیرلی و همچنین حضور در چینه چیتا شهرک سینمایی رم وشرکت در ساخت دکور برای کارگردانانی چون لوکینو ویسکونتینی٫بولونینی پرداخت.
تجربه در کنار هنرمند مجسمه ساز مارکو توالیری به فراگیری این هنر پرداخت.
در سالهای ۹_۱۳۴۸ به ایران بازگشت و بتدریس در دانشگاه مشغول شد.
او در سالهای۸-۱۳۵۷به دعوت اپرای مترو پولیتن نیویورک جهت مطالعات دانشگاهی به آنجا رفت و در اپرای متروپولیتن نیویورک و کندی سنتر نیویورک و واشنگتن مشغول به کار شد ایشان همچنین طراح ثابت مدیر هنری اپرای ویرجینیای شمالی شد.
وبعد در اوایل دهه شصت به ایران با دستاوردی ارزشمند بازگشت و به تدریس در دانشگاه ادامه داد.
وی نمایشگاههایی از طراحی ها ،نقاشی ها،مجسمه در گالری های تهران برگزار کرده اند.
از تالیفات او می توان (سیاه قلم های) کتاب آن روزگاران تهران نام برد.
در سال ۱۳۸۷از طرف رییس پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران ورییس دانشکده هنرهای نمایشی روز ۵اذر زادروز استاد خورشیدی روز طراحی صحنه نام گرفت.

خسرو خورشیدی طراحی موالف در عرصه طراحی صحنه تئاتر و سینما و تلویزیون اورا پدر طراحی صحنه نیز می نامند، خسرو خورشیدی را میتوان به جرات هنرمندی کم نظیر در تاریخ معاصر کشورمان نامید وی با عشقی بی‌پایان به خلق طراحی در عرصه تئاتر و سینما وبا بهره گیری از شناخت دقیق در عرصه معماری کوشید تا در طراحی صحنه نیز با استفاده از دانش آکادمیک خود دانشجویان زیادی را پرورش دهد ،
استاد خورشیدی را میتوان از بنیان گذاران  رشته طراحی صحنه دانست وی پس از بازگشت به ایران در دهه پنجاه خورشیدی در دانشکده هنرهای دراماتیک آن زمان و دانشکده سینما و تئاتر امروز ،گرایش طراحی صحنه را ایجاد و به تربیت علمی دانشجویان طراحی صحنه پرداخت.
از ویژگیهای مهم خسرو خورشیدی مهارت در عرصه های دیگر هنر ازجمله نقاشی و مجسمه سازی و معماری است مهارتهایی که ایشان را همیشه بر آن داشت تا با نگاهی دقیق به پیرامون خودمنبع الهام راه و روش زیست یک هنرمند برای علاقمندان این عرصه باشند.
شاید همین ها باعث شد تا در سال ۱۳۸۴ موسسه فرهنگی هنری کارنامه با همت پیام فروتن (طراح و پژوهشگر در طراحی صحنه) تصمیم به  طراحی نشانی برای قدر دانی از طراحان موفق سال واعطای مدال خورشیدی گرفتند مراسمی که چهار دوره دربین سالهای ۱۳۸۴تا۱۳۸۷ هرساله برگزار و تاثیر مثبتی بر رشد وشناخت این رشته برای علاقمندان داشت.
طراحانی که موفق به دریافت مدال خورشیدی در طراحی فیلم و تلویزیون شدند میتوان از :ایرج رامین فر ،امیرحسین قدسی، آیدین ظریف، حسن روح پروری و محمد رضا شجاعی نام برد.
از جمله آثار ایشان در عرصه سینما و تلویزیون میتوان به آثاری چون
سریال سربداران به کارگردانی محمد علی نجفی۶۲-۱۳۶۰
فیلم مجسمه به کارگردانی ابراهیم وحید زاده ۱۳۷۱
-فیلم لژیون به کارگردانی ضیاء الذین دری۱۳۷۳
-تابلوئی برای عشق به کارگردانی حسینعلی لیالستانی ۱۳۷۷
-نمایش تلویزیونی به سوی دمشق به کارگردانی حمید سمندریان ۱۳۷۹
-فیلم تب به کارگردانی رضا میرکریمی۱۳۸۲
-سریال حجربن عدی به کارگردانی تاجبخش فناییان ۱۳۸۲
-نمایش تلویزیونی جاده‌ای به سوی کعبه به کارگردانی تاجبخش فناییان ۱۳۸۴ اشاره کرد.